VitaČokolády VitaHarmony®

Přední země produkující kakao: • Pobřeží slonoviny: Největší producent kakaa na světě, produkuje přibližně 40% světové produkce kakaa. • Ghana: Druhý největší producent kakaa, s podílem kolem 20% na světové produkci. • Indonésie: Třetí největší producent kakaa, s podílem kolem 14% na světové produkci. Přední země zpracovávající čokoládu: • Švýcarsko: Známé svými vysoce kvalitními čokoládovými produkty, Švýcarsko je jedním z největších výrobců a exportérů čokolády. • Belgie: Belgická čokoláda je proslulá svou kvalitou a tradicí. Mnoho světově známých čokoládoven pochází právě z Belgie. • Německo: Německo je jedním z největších trhů pro čokoládu v Evropě a také významným producentem čokolády. • Spojené státy: Domov některých z největších světových čokoládových společností jako Hershey a Mars. Největší světové čokoládové společnosti • Mars, Inc.: Americká společnost známá značkami jako M&M's, Snickers, a Twix. • Mondelēz International: Vlastník značek jako Cadbury, Milka a Toblerone. • Nestlé: Švýcarská společnost s širokou škálou čokoládových výrobků, včetně KitKat, Aero a Smarties. • Ferrero Group: Italská společnost známá produkty jako Ferrero Rocher, Nutella a Kinder. • Hershey: Americká společnost známá čokoládami Hershey's, Reese's a Kisses. Nejvyšší kvalita čokolády • Švýcarsko: Švýcarská čokoláda je známá svou vysokou kvalitou, jemnou chutí a tradicí výroby. Značky jako Lindt, Toblerone a Läderach jsou vysoce ceněné po celém světě. • Belgie: Belgická čokoláda je proslulá svou jemností a bohatou chutí. Značky jako Godiva, Neuhaus a Leonidas jsou symbolem kvality. • Francie: Francouzská čokoláda je často vyráběna s důrazem na gurmánské standardy. Značky jako Valrhona jsou známé svou výjimečnou kvalitou. • Venezuela: Venezuela je známá produkcí některých z nejlepších kakaových bobů na světě, jako je Criollo, které se používají k výrobě prémiové čokolády. Největší spotřebitelé čokolády: • Švýcarsko: Má nejvyšší spotřebu čokolády na osobu, kolem 8-9 kg ročně. • Německo: Druhý největší spotřebitel čokolády na světě, s průměrnou spotřebou kolem 8 kg na osobu ročně. • Spojené království: Průměrná spotřeba čokolády je přibližně 7 kg na osobu ročně. • Belgie: Má vysokou spotřebu čokolády, kolem 6-7 kg na osobu ročně. Globální trh čokolády: • Celosvětová hodnota trhu s čokoládou byla v roce 2021 odhadována na přibližně 130 miliard USD. • Očekává se, že trh bude růst s ročním tempem růstu (CAGR) kolem 4-5% v příštích několika letech. Zdravotní a wellness trend: • Roste poptávka po hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa díky jejím zdravotním benefitům. • Zvýšený zájem o organickou a fair trade čokoládu. Statistické údaje o čokoládě dnes 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 3

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=