VitaČokolády VitaHarmony®

Historie čokolády jako potraviny je fascinující a sahá tisíce let zpět do minulosti. Zde je přehled jejího vývoje od původních civilizací až po moderní dobu: Původ a rané používání • Olmékové (asi 1500 př. n. l. - 400 př. n. l.): Nejstarší známá civilizace Střední Ameriky, Olmékové, jsou považováni za první, kdo zpracovávali kakaové boby. Existují archeologické důkazy o tom, že kakaové boby používali k přípravě hořkého nápoje. • Mayové (2000 př. n. l. - 1500 n. l.): Mayové považovali kakao za posvátné a používali ho při náboženských obřadech i v každodenním životě. Kakao bylo často konzumováno jako hořký, pěnivý nápoj smíchaný s vodou, kořením a někdy i medem. • Aztékové (14. až 16. století): Aztékové věřili, že kakaové boby jsou darem od boha Quetzalcoatla. Kakao bylo v jejich společnosti velmi ceněné, používalo se jako měna a bylo dostupné hlavně pro elity a válečníky. Aztékové pili xocolatl, hořký nápoj vyrobený z kakaových bobů, vody a koření, jako je chilli. Příchod čokolády do Evropy • Španělé (16. století): Kakaové boby a recepty na výrobu čokolády byly přivezeny do Evropy španělskými dobyvateli, jako byl Hernán Cortés, který se setkal s Aztéky. Španělé začali přidávat cukr a vanilku, aby čokoládový nápoj osladili a zjemnili jeho chuť. • Evropská šlechta (17. století): Čokoláda se rychle stala populární mezi evropskou šlechtou. Byla považována za luxusní zboží a často byla konzumována jako horký nápoj. Byly zakládány první čokoládovny, které experimentovaly s různými přísadami a způsoby přípravy. • Industrializace a moderní doba 18. a 19. století: V roce 1828 nizozemský chemik Coenraad Johannes van Houten vynalezl proces na výrobu kakaového prášku, který odstranil většinu kakaového másla z tekuté čokolády, což vedlo k vytvoření sušší a levnější čokolády. • V roce 1847 britská firma J.S. Fry & Sons vyrobila první tabulkovou čokoládu smícháním kakaového prášku, cukru a kakaového másla. • Mléčná čokoláda: V roce 1875 Švýcar Daniel Peter ve spolupráci s Henri Nestlé vyrobil první mléčnou čokoládu, přidáním sušeného mléka do směsi, což vedlo k jemnější a sladší čokoládě. • 20. století: Masová výroba a pokrok ve zpracování čokolády umožnily širokou dostupnost čokolády. Vznikaly velké čokoládové společnosti jako Cadbury, Hershey a Mars, které přinesly čokoládu masám. Současnost Čokoládový boom: Dnes je čokoláda globálním fenoménem, dostupným v nesčetných formách a příchutích. Existuje široká škála produktů od mléčné čokolády po hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Zdravotní přínosy: Moderní výzkumy se zaměřují na zdravotní přínosy čokolády, zejména hořké čokolády, která je bohatá na antioxidanty a flavonoidy. Udržitelnost a etika: Stále více spotřebitelů se zajímá o etické aspekty výroby čokolády, včetně spravedlivého obchodu (fair trade) a udržitelnosti, což vede k rostoucí poptávce po čokoládě s certifikací fair trade a bio čokoládě. Závěr: Čokoláda má bohatou a fascinující historii, která sahá od starověkých civilizací Střední Ameriky až po moderní globální trh. Její cesta od rituálního nápoje k oblíbené pochoutce je plná kulturních a technologických změn, které ji formovaly do podoby, jakou známe dnes. Historie čokolády po současnost 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 2

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=