Historické a kulturní zajímavosti • Rituální použití: Čokoláda má dlouhou historii v Mesoamerice, kde byla považována za posvátný nápoj a byla používána v rituálech Mayů a Aztéků. Často byla konzumována jako hořký nápoj smíchaný s kořením a chilli papričkami. • Platba v kakaových bobech: Aztékové používali kakaové boby jako platidlo. Boby byly tak ceněné, že se s nimi dalo platit za zboží a služby. • Čokoláda jako lék: V 17. a 18. století byla čokoláda v Evropě často předepisována jako lék na různé zdravotní problémy, včetně zažívacích potíží a deprese. Zajímavé složky a účinky • Fenylethylamin (PEA): Čokoláda obsahuje fenylethylamin, který je někdy nazýván „chemickou látkou lásky“, protože je produkován v mozku, když se člověk cítí zamilovaný. Nicméně, množství PEA v čokoládě je příliš malé na to, aby vyvolalo tento pocit při konzumaci. • Teobromin a kofein: Čokoláda obsahuje stimulanty jako teobromin a kofein, které mohou zlepšit náladu a poskytnout energetický náboj. Teobromin je také toxický pro psy, což je důvod, proč by psi nikdy neměli jíst čokoládu. Neobvyklé formy a použití • Čokoládové lázně: V některých luxusních lázních můžete najít čokoládové lázně nebo čokoládové masáže. Čokoláda je bohatá na antioxidanty a může hydratovat pokožku, což z ní dělá oblíbenou složku v kosmetice. • Čokoládové párty: V některých kulturách, zejména v Evropě, se konají čokoládové párty, kde se podává čokoláda ve všech možných formách - horká čokoláda, čokoládové fondue, pralinky a další čokoládové dezerty. Kuriozity Světový rekord: Největší čokoládová tabulka na světě vážila přes 5,7 tuny a byla vyrobena v Itálii v roce 2011. Čokoládový boom ve druhé světové válce: Americká armáda používala čokoládu jako součást vojenských přídělů pro vojáky, což vedlo k masivnímu nárůstu výroby a spotřeby čokolády. Čokoládové festivaly: Existují čokoládové festivaly po celém světě, kde můžete ochutnat různé druhy čokolády, sledovat proces výroby čokolády a účastnit se čokoládových soutěží. Zdravotní aspekty Dopamin a serotonin: Konzumace čokolády může stimulovat uvolňování dopaminu a serotoninu v mozku, což může pomoci zlepšit náladu a snížit stres. Vliv na paměť: Některé studie naznačují, že flavonoidy v hořké čokoládě mohou mít pozitivní vliv na kognitivní funkce a paměť. Ekonomické a sociální dopady Fair trade čokoláda: Stále více lidí si uvědomuje důležitost fair trade čokolády, která zajišťuje spravedlivé podmínky pro pěstitele kakaa a podporuje udržitelné zemědělské praktiky. Čokoládový turismus: Některé země, jako Belgie a Švýcarsko, jsou známé svými čokoládovými tradicemi a přitahují turisty, kteří chtějí ochutnat místní čokoládové speciality a navštívit čokoládovny. Zajímavosti ohledně čokolády 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 19
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=